Skip to main content

Vanhan Kuvalehtitalon tarinassa kääntyy uusi sivu

Hietalahdenranta 13:n toimistorakennus konvertoidaan viihtyisiksi asunnoiksi. Status Artiksen yksityiskohdissa jää henkiin myös rakennuksen aiempi elämä – legendaarisena Kuvalehtitalona.

Hietalahdenrannalla ollaan Helsingin sielunmaiseman ja identiteetin ytimessä. Eteen avautuu meri, vierestä alkaa Bulevardi ja talojen fasadeissa näkyy historian eri kerroksia jugendista modernismiin.

Viereinen 100-vuotias Hietalahden kauppahalli on pullollaan viehättäviä tuoksuja, makuja ja tarinoita – siis täynnä elävää elämää.

Rannan talorivistössä yksi rakennus erottuu hieman muista. Se on Hietalahdenranta 13, talo, joka tunnetaan nyt nimellä Status Artis. Rakennuksen menneisyys kätkee sisäänsä myös suomalaisen lehdistön historiaa.

Suomen merkittävimpien aikakausilehtien kotitalo

Tärkeimpiin suomalaisiin funktionalistisiin arkkitehteihin kuuluneiden Märta Blomstedtin ja Matti Lampénin suunnittelema Hietalahdenranta 13 valmistui vuonna 1957 Yhtyneiden Kuvalehtien toimitaloksi.

60-luvulta peräisin olevassa Helsingin Kaupunginmuseon kokoelmiin kuuluvassa valokuvassa talon julkisivua koristaa kaikille tuttujen lehtien nimiä. Kuvalehtitaloksi kutsutussa rakennuksessa oli esimerkiksi Seuran, Suomen Kuvalehden ja Kotilieden toimitukset.

Täällä on tiedetty muun Suomen puheenaiheet aina jo etukäteen. Voi vain kuvitella, kuinka uskomattomia tarinoita ja herkullisia skuuppeja Kuvalehtitalon käytävillä ollaan vuosikymmenten saatossa kuultu.

Yhtyneet Kuvalehdet muuttivat pois rakennuksesta 1980-luvun lopussa. Sen jälkeen kiinteistö oli Kirkkopalveluiden omistuksessa, jolloin talossa toimi muun muassa kristillisen Kotimaa-lehden toimitus.

Talon arvokkaasta historiasta säilyy upeita yksityiskohtia, kuten porraskäytävän kauniit kaiteet ja vanhojen hissien kerrosmerkintöjen kirjaimet. Myös rakennuksen alkuperäinen runko säilytetään purkamatta.

Huippumodernia designia vanhaa säästäen

Status Artis on ns. konversiokohde, eli se saneerataan uuteen käyttötarkoitukseen – toimistorakennuksesta asuinrakennukseksi. Alkuperäinen, hyväkuntoinen betonirunko säilytetään, mikä tuo purkamiseen verrattuna huomattavat ympäristöedut.

Sementin valmistus on suurin ihmisen aiheuttamien CO2-päästöjen lähde. Betoni siis tuottaa maailmanlaajuisesti enemmän ilmastopäästöjä kuin esimerkiksi koko lentoliikenne. Valinta olla purkamatta vanhaa on esteettisyyden ja käytännöllisyyden lisäksi myös ympäristöystävällinen.

Nimi Status Artis on latinaa ja tarkoittaa huippumodernia (eng. state of the art), Sisältä ja ulkoa rakennus tuleekin olemaan vahvasti kiinni nykypäivän vaatimuksissa. Se huokuu modernin arkkitehtuurin ja muotoilun yhdistelmää, kuitenkin sulautuen ympäristöönsä ja tunnistaen historiansa.

Status Artiksen palvelut ja sijainti Hietalahdenrannassa lukeutuvat kaupungin parhaimpiin. Konversion arkkitehtisuunnittelusta vastaa Sigge Arkkitehdit.

Tutustu kohteen myyjiin

Huippusijainnilla Helsingin kantakaupungissa

Hietalahdenranta on kehittyvää kaupunkitilaa huippuluokan palveluilla ja yhteyksillä. Täällä yhdistyy vanhan kivikaupungin arvokkuus ja urbaani, viihtyisä kaupunki.

Huippusijainnilla Helsingin kantakaupungissa

Hietalahdenranta on kehittyvää kaupunkitilaa huippuluokan palveluilla ja yhteyksillä. Täällä yhdistyy vanhan kivikaupungin arvokkuus ja urbaani, viihtyisä kaupunki.