Skip to main content

Status Artis – Alustava rakennustapaselostus

Osoite: Hietalahdenranta 13, 00180 Helsinki
Kaupunginosa: 82 Kamppi
Kortteli/tontti: 82 / 1
Rakennustapaseloste 26.1.2023

YLEISKUVAUS YHTIÖSTÄ

Rakennus on valmistunut 1953. Viimeinen laajempi korjaus on suoritettu vuonna 1987, jolloin rakennusta laajennettiin pihan puolelle. Asemakaavan mukainen kerrosala on 2285 m2. Rakennus- ja huoneisorekisteriotteen mukaan rakennuksen kokonaisala on 7451 m2, sisältäen kellarin ja ullakon. Kerrosala on 5632 m2.

Asemakaavan perusteella ullakkokerrokseen voidaan tehdä 100 m2 suuruinen saunatila. Rakennusluvan kerrosalasta on käyttämättä 78,6 m2. Ullakkokerrokseen käytetään asemakaavan sallima 100 m2 ja käyttämätön 78,6 m2 eli yhteensä 178,6 m2.

Rakennuksessa on 8 kerrosta sekä kellari ja ullakko.

Hanke käsittää rakennuksen saneerauksen toimistotiloista asuinrakennukseksi. Taloyhtiön yhteiset saunatilat, kuntosali ja kerhotila rakennetaan 1. kerrokseen. Kellarikerroksiin toteutetaan myös ulkoiluväline- ja irtaimistovarastot sekä teknisiä tiloja.

Polkupyöräpaikat sijoitetaan kellariin sekä sisäpihalle. Jäteastiat sijoitetaan sisäpihalla olevaan jätehuoneeseen.

Pihaa elävöitetään istutusaltain ja kalustein. Pihalla sallitaan huoltoliikenne.

RAKENTEET

Rakennuksen betonirakenteinen runko ja kantavilta osiltaan betonirakenteiset välipohjat säilytetään pääosin entisellään. Koska kyseessä on vanha rakennus, se ei kaikilta osiltaan vastaa uudisrakennusta. Rakenteet ja tilat korjataan osin vastaamaan nykyisiä rakennusmääräyksiä.

Perustukset ja alapohja

Rakennus on perustettu perusmuureilla ja pilareilla kallion varaan. Kellarikerroksessa alapohja maanvarainen vesieristetty paikallavalulaatta.

Ulkoseinät

Katujulkisivun vanha ulkoseinärakenne (mosaiikkilaatta, betonielementti, korkki 50 mm, betoni 100 mm, leca-tiili 75 mm; välipohjan kohdalla siporex 150 mm) puretaan, ja korvataan uudella rankarakenteisella komposiittikivilevy-pinnoituksella.

Sisäpihalla ulkoseinärakenne on siporex, betoni ja leca-tiili, josta uloin siporex-kerros puretaan ja korvataan lämpörappauksella rakennesuunnitelmien mukaan. Kaikki puuikkunat uusitaan katujulkisivun 1.krs:n ikkunoita lukuun ottamatta. Lämpörappauksen sävy on esitetty ark-suunnitelmissa.

Katujulkisivun 1.krs:ssa parannetaan ulkoseinän lämmöneristystä, ja tässä yhteydessä ikkunat uusitaan. Katujulkisivu säilyy 1. krs:ssa graniittilevypintaisena.

Väliseinät

Uudet väliseinät ovat 1–9 kerroksissa levyrakenteisia teräsrankaseiniä rakennetyyppien mukaan. Kellarin uudet väliseinät ovat kivirakenteisia rakennetyyppien mukaan. Kellarin märkätiloissa uudet väliseinät ovat kivirakenteiset.

Uudet väliseinät ulotetaan välipohjaan saakka, liitos ääniteknisesti tiivistettynä.

Välipohjat, yläpohja ja vesikatto

Välipohjat ovat paikallavalettuja betonia. Massiivilaattavälipohjien päälle asennetaan asunnoissa, spa-osastolla ja kerrosten 2–8 käytävillä uusi pintarakenne (lattialämmitys) rakennetyyppien ja rakennesuunnitelmien mukaan.

Vesikatto lämmöneristeineen uusitaan kokonaan.

Uusi yläpohjarakenne tehdään rakennetyyppien mukaan levy-villa-puukoolausrakenteena koko yläpohjan alueelle. Uusi höyrynsulku asennetaan koko yläpohjan alueelle tiiviiksi rakenteeksi rakennetyyppien mukaan.

Ullakon terassien rakenteet ja pohjoispäädyn terassien yläpohjarakenteet toteutetaan käännettyjen kattojen rakenteina.

Vesikaton materiaali konesaumapeltikatto ja loivilla osuuksilla bitumikermikatto.

Ikkunat

Kaikki puuikkunat uusitaan puu-alumiini-ikkunoiksi katujulkisivun 1.krs:n liiketilojen ikkunoita lukuun ottamatta. Ikkunoiden ääneneristävyydet määräytyvät julkisivuittain.

Ovet

Rakennuksen ulko-ovet uusitaan. Kadunpuoleisen pääsisäänkäynnin ulko-ovi on puurakenteinen tammiovi, kuten myös sisäpihan esteettömän sisäänkäynnin ovi ja kellarin ovi.

Jätehuoneen ja LVV:n ulko-ovet ovat teräsulko-ovia. Liiketila 1:n ja liiketila 2:n ulko-ovet ovat teräslasiulko-ovia.

Katujulkisivun ranskalaisten parvekkeiden ikkunaovet ja sisäpihan parvekkeiden ikkunaovet ovat puu-alumiini-ikkunaovia.

Ullakon terassien ulko-ovet ovat puu-alumiini lasiliukuseiniä.

Rakennuksen kaikki väliovet uusitaan ja porrastaso-ovet uusitaan viilupintaisiksi laakaoviksi.

Parveke

Sisäpihalla itäjulkisivussa ja pohjoisjulkisivussa olleet parvekkeet puretaan. Uudet parvekkeet ovat teräsrakenteiset. Parvekkeet on kannatettu vetotangoin välipohjalaatoista. Parvekkeiden umpisivuseinät ovat julkisivulevyä tai keraamista materiaalia. Parvekkeiden alakatot ovat teräslevyä ja lattian pintamateriaalina komposiittilankku. Parvekkeet ovat lasittamattomat. Parvekkeissa on teräspinnakaide.

Katujulkisivun ranskalaisissa parvekkeissa on lasikaide. Kaide on laminoitua ja karkaistua turvalasia.

2 krs kaikissa huoneistoissa ei ole parveketta.

HUONEISTOJEN JA TOIMISTON PINTAKÄSITTELY, KALUSTEET JA VARUSTEET

Yleistä

Pintarakenteet ja varusteet toteutetaan laadukkailla ja kestävillä ratkaisuilla.

Pohjapiirustuksiin on merkitty paikat, joihin toteutetaan alas lasketut katot mm. LVIS-teknisiä asennuksia varten. Huoneistojen kalusteiden sijainti ja määrä on esitetty pohjapiirustuksissa ja erillisissä kalustekaavioissa. Sähkö-, antenni- ja datapistorasioiden paikat asunnoissa näkyvät sähköpisteet esittävässä piirustuksessa.

Päällysteet ja verhoukset

Kaikki lattiapinnat asunnoissa uusitaan. Lattiapintana on yleensä tammilautaparketti ja sen yhteydessä maalattu puujalkalista tai vastaava. Keittotilan lattiapintana on tammilautaparketti. Keittiökalusteiden välitilassa on tasomateriaalista tehty taustalevy. Pesuhuoneiden, wc-tilojen ja huoneistosaunojen lattiat on laatoitettu. Lattian pintarakenteet asennetaan myös kiintokalusteiden alle paitsi parketti keittiöissä.

Sisäpuoliset seinä- ja kattopinnat ovat yleensä maalattuja uusia pintoja. Pesuhuoneiden ja wc-tilojen seinät on osin laatoitettu, osin maalattu, katot on paneloitu. Huoneistosaunojen seinät ja katto on paneloitu.

Kalusteet

Kaikki kalusteet ja komerot ovat tehdasvalmistettuja kiintokalusteita. Ovet ovat pohjapiirustusten ja kalustuskaavioiden mukaisesti liukuovia, peililiukuovia tai lehtiovia.

Eteisissä on pohjapiirustusten ja kalustuskaavioiden mukaiset naulakko- ja kaappikalusteet.

Keittiöissä on kalustekaavioiden mukaiset keittiökalusteet. Työtasot ovat puristekiveä. Tiskiallas on tasoon upotettu rst-allas.

Makuuhuoneissa on pohjapiirustusten ja kalustuskaavioiden mukaiset säilytyskaapit.Kodinhoitohuoneissa (mikäli esitetty pohjapiirustuksessa) on pohjapiirustusten ja kalustuskaavioiden mukaiset kalusteet. Työtasot ovat puristekiveä. Pesuallas on tasoon upotettu rst-allas. Vaatehuoneissa (mikäli esitetty pohjapiirustuksessa) on kalustekaavioiden mukaiset hyllyt ja vaatetangot.

Varusteet ja laitteet

Keittiöt varustetaan induktioliesitasolla, kiertoilmauunilla ja mikroaaltouunilla tai yhdistelmäuunilla, astianpesukoneella, jää- ja pakastinkaapeilla tai jää-pakastinyhdistelmäkaapilla(2h+k ja sitä pienemmät huoneistot) ja aktiivihiilisuodattimella tai liesikuvulla varustetulla liesituulettimella (muut pois lukien saarekkeeseen integroituja).

Uuni, mikroaalto- tai yhdistelmäuuni ja liesi ovat rst-pintaisia tai maalattuja. Astianpesukone ja kylmäkalusteet ovat kalusteisiin integroituja, joiden ovet ovat kalusteovia. Liesituulettimet ja liesikuvut ovat kalustepeitteisiä tai saarekkeeseen integroituja.

Kylpyhuoneissa ja wc-tiloissa on allas, allaskaappi, peilikaappi, pohjapiirustuksissa esitetyt kalusteet sekä suihkuseinä (mikäli esitetty pohjapiirustuksessa).

Erillis-wc-tiloja sekä kylpyhuoneissa (mikäli esitetty pohjapiirustuksessa) on seinä-wc-istuin. Pyyhekoukut ja wc-paperitelineet ovat rst-pintaisia tai pinnoitettuja sisustusteeman mukaiseen sävyyn.

Huoneistosaunoissa lauteet ja paneloinnit ovat haapaa.

Kahdessa huoneistossa on asunnon sisäinen metallinen kierreporras kerroksien välillä.

YLEISTEN TILOJEN PINTAKÄSITTELY, KALUSTEET JA VARUSTEET

Porrasaskelmissa säilytetään nykyinen betonimosaiikki. Muissa portaissa säilyy nykyiset betonipinnat. Porrashuoneiden seinät on maalattu. Osa katoista on peitetty äänenvaimennuslevytyksellä. Vanhat porraskaiteet on kunnostettu.

Porrashuoneen hissi uusitaan sekä hissi ulotetaan kellarikerrokseen.

Talosaunan, pesuhuoneen sekä löylyhuoneen lattiat on laatoitettu ja katot paneloitu. Pesuhuoneiden seinät on laatoitettu. Löylyhuoneen seinät on paneloitu. Talosaunan lauteet ja paneloinnit ovat haapaa. Pukuhuoneen lattiat ja seinät on osittain laatoitettu, katot on paneloitu. Pukuhuoneen ja pesuhuoneen välillä lasiseinä.

Irtaimistovaraston lattia on maalattua betonia, seinät ja katto on maalattu. Jokaiselle asuinhuoneistolle on oma teräsverkkorakenteinen irtaimistokomero. Ulkoiluvälinevaraston lattia on maalattua betonia, seinät ja katto on maalattu. Ulkoiluvälinevarastossa on polkupyörätelineet.

Piha-alue on asfaltoitu. Jätteenkeräyspiste sijaitsee 1. kerroksessa, johon kulku piha-alueen kautta.

TALOTEKNIIKKA

Ilmanvaihto

Huoneistojen ilmanvaihtojärjestelmä on huoneistokohtainen, koneellinen, lämmön talteenotolla varustettu tulo-/poistoilmanvaihtojärjestelmä. Huoneiston ilmanvaihtoa voidaan ohjata huoneistossa sijaitsevasta käyttöpaneelista. Ilmanvaihtokoneet ovat kytketty kiinteistön sähkökeskukseen.

Viilennys

Kiinteistö on liitetty kaukokylmäverkkoon. Huoneistoja voidaan viilentää lattiaviilennysjärjestelmällä ja lisäksi puhallinkonvektoreilla etelään aukeavissa sekä ylimmän kerroksen huoneistoissa.

Lämmitys

Kiinteistön lämmitysmuoto on kaukolämpöön liitetty lattialämmitys- tai vesipatterilämmitys. Huoneistoissa lämmitysmuoto on vesikiertoinen lattialämmitys.

Yleisissä tiloissa on vesipatterilämmitys.

Vesi- ja viemärijärjestelmä

Rakennusten sisäpuoliset vesi- ja viemäriputket uusitaan. Rakennus varustetaan huoneistokohtaisella vedenmittauksella.

Sähkö

Kiinteistön sähköjärjestelmät uusitaan kauttaaltaan. Huoneistot varustetaan ovipuhelinjärjestelmällä, jossa on kameraominaisuus.

Tietoverkkojärjestelmä

Kiinteistö liitetään valokuitukaapelilla yleiseen televerkkoon. Rakennus varustetaan tiedonsiirron mahdollistavalla yleiskaapelointijärjestelmällä.

Antennijärjestelmä

Kiinteistö varustetaan kaapeli-TV-liittymällä.

Autohalli

Autohalli sijaitsee kiinteistön kellarikerroksessa, johon tulee n. 14 autopaikkaa ja n. 2 moottoripyöräpaikkaa. Kulku autohalliin tapahtuu piha-alueen läpi, josta ajetaan luiskaa pitkin autohalliin.

Yläpohja on nykyinen vedeneristetty käännetyn katon rakenne.

Autohalliin on kulku porrashuoneesta ja hissi.

Autohallissa koneellinen ilmanvaihto sekä savunpoistojärjestelmä.

Huom.

Tutustu kohteeseen